Sisline thee

Nieuw bij Praktijk In Balans! Sisline thee

Natuurzuivere thee rechtstreeks uit West-Afrika. Het is een in het wild groeiende éénstengelige plant. In Sierra Leone wordt de plant bovendien gebruikt voor medicinale doeleinden. In Mali worden de bladeren in combinatie met nog vijf andere soorten gebruikt als anti-malaria middel, waarvan de Sisline de sterkst werkzame is. De plant groeit alleen gedurende de regenperiode. Na de bloeitijd (eind oktober) wordt de plant geplukt. De hele stengel wordt geplukt en daarna gedroogd. De bladeren worden vervolgens op de lokale markten verkocht. Dit is de handel van de vrouwen.

Wat maakt de thee zo bijzonder?
Boven alles: de smaak! Ieder blad heeft zijn eigen unieke smaak en het is ook een meervoudige smaak. Daardoor kan je er vele associaties op los laten. Het heeft een wat fris, kruidig, eucalyptus-, salieachtige en zachte smaak. Juist door de verschillende smaken in het blad verveelt de thee niet. Iedere keer kan je weer verrast worden door de smaak.

Gezondheid is heel belangrijk. Goede voeding, maar ook goed drinken hoort hierbij. Sisline thee werkt balancerend en heeft vele gezonde eigenschappen. Het geeft rust zonder je slaperig te maken, het geeft energie zonder al te veel vuur en reinigt zonder een aanslag te zijn op je lichaam.

De thee heeft nog de volgende werkingen:

  • antimicrobieel: sterk remmend effect op de groei van bacteriën en schimmels
  • bloeddruk in balans houden of brengen
  • vochtafdrijvend
  • weerstandverhogend
  • rustgevend bij o.a. stress
  • bevordert de slaap

Wat maakt de thee nog meer bijzonder:
De lokale bevolking noemt het een “healer herb” oftewel het kruid van de medicijnman. De thee heeft nog veel meer heilzame werkingen, maar omdat ze niet wetenschappelijk zijn aangetoond, mogen we het niet vermelden. Weet dat in Afrika de mensen de bladeren koken, waardoor er nog meer werkzame bestanddelen aan onttrokken worden. Een heel goede reden om ook deze moeite te nemen. Gewoon een grote pan water met een blad of 10 opzetten en even 10 minuten echt laten koken. Daarbij wordt de smaak ook nog voller. Wil je die moeite niet doen, dan is het ook prima om de bladeren in een kan met gekookt water te doen en dan 10 minuten te laten trekken. Ook is het mogelijk om 1 blaadje in een glas gekookt water te doen. Je zult dan merken dat iedere kop thee weer anders smaakt. Zowel warm, lauw als koud (evt. met een druppel citroen) is de thee erg lekker. De thee bevat geen looizuur en theïne en wordt daardoor niet bitter.

Een zakje thee van 50 gram kost €5,90
Een zakje thee van 20 gram kost €3,-